П`ятниця, 17.05.2024, 12:56
Вітаю Вас Гість | RSS

Сайт вчителя початкових класів

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

З досвіду роботи класного керівника

Головна » 2016 » Жовтень » 24 » Краса землі в зимовій ліриці
21:17
Краса землі в зимовій ліриці

Конкурс на кращого читця (розробка до тижня початкових класів)

Тема. Краса землі в зимовій ліриці

Мета: закріпити знання про пори року - зими, місяцях; розвивати вміння учнів виразно читати вірші; виховувати доброзичливість у відносинах з однолітками,  формувати вміння дітей "слухати і чути"; розвивати і тренувати пам'ять через заучування віршів, розвивати задатки самоконтролю в поведінці дітей; розвивати емоційну сферу (доставити дітям радість від спілкування і почуття свята); виховувати любов до рідної природи, до літератури.

Обладнання: слайдова презентація, пісні про зиму.

Хід конкурсу

Звучить пісня "Три білих коня " у супроводі презентації - картин про зиму.

Ведучий.  Добрий день, дорогі друзі! Я рада вітати Вас на конкурсі читців «Краса землі в зимовій ліриці». Наша сьогоднішня зустріч присвячена самій дивовижній, самій прекрасній порі року - зимі. Зиму люблять усі: і дорослі, і діти. Її оспівують художники в своїх картинах, про неї складають пісні і складають вірші. А все це тому, що природа взимку особлива, вона якась урочиста, велична, сяюча чистотою і свіжістю; повітря морозне, дерева в інії і снігу. (Слайди) Тільки що ви переконалися в цьому самі, подивившись на картини зими.

  • Про які три місці зараз йшлося в пісні? (Грудень, січень, лютий)

(Іде опис кожного місяця в супроводі слайдів).

За календарем зима триває три місяці. Кожен місяць зими по-своєму гарний.

  • Діти, спробуйте відгадати загадки про зимові місяці. Слухайте уважно! Хто відгадає загадку першим - підніме руку і отримує за правильну відповідь сніжинку. Наприкінці нашої зустрічі учень, що набрав більше всіх сніжинок, отримає приз!

Ведучий.

Назвіть - но, діти,

Місяць у цій ось загадці:

Дні його всіх днів коротше,

Всіх ночей довші ночі.

На полях і на луках

До весни лягли сніги.

Тільки місяць наш пройде,

Ми зустрічаємо Новий рік. (ГРУДЕНЬ)

Ведучий.

Щипає вуха, щипає ніс,

Лізе у валянки мороз.

Бризнеш воду - впаде

Не вода вже, а лід.

Навіть птахові не літається.

Від морозу холоне птах.

Повернуло сонце до літа.

Що, скажи, за місяць це? (СІЧЕНЬ)

Ведучий:

Сніг мішками валить з неба,

Високі стоять кучугури снігу,

Та бурани й заметілі

На село налетіли.

Ночами мороз сильний,

Днем капелі чути дзвін.

День додався помітно.

Ну, так що за місяць цей? (ЛЮТИЙ)

Ведучий: Молодці, діти! Зараз ми разом згадали, що грудень нас радує першими заморозками, першим снігом. Січень новорічними святами та подарунками, крижаними горами і санчатами. Лютий ми любимо за те, що це останній зимовий місяць, і ми хочемо вдосталь накататися на ковзанах та лижах, пограти в сніжки і зліпити снігову бабу.

Але зиму люблять не тільки за дитячі забави. Багато художників і поети знаходили в цій дивовижній порі року натхнення для своєї творчості, для написання картин, які стали відомі й улюблені в усьому світі.

Спробуйте відповісти на запитання «Яка у нас зима?»

Хтось скаже: «Холодна і сніжна», а хтось заперечить: «Зовсім не холодна і не снігова». «Красива, пухнаста і білосніжна!» - захоплено вигукне інший. А насправді, якщо придивитися, вона і студена і з відлигою, з хуртовинами і з відлигою, сніжна, та з сонцем. І день взимку різний! Ранок - тихий, нечутний,  а вечір - довжелезний, задумливий і трошки загадковий, ніби сама природа чекає появи казки.

  • Давайте подивимося на зиму очима художників (Слайди з репродукціями картин)

Кондратенко Гаврило Павлович «Зимовий вечір» (Не дивлячись на те що на картині зображено вечірній час доби, небо ясне, світле, немає ні хмаринки. Відчувається, що погода стоїть морозна. Дерева та кущі в інії. На дахах будинків і сараїв лежать великі кучугури снігу.) Коли ми дивимося на цю картину, відразу згадується вірш Сергія Олександровича Єсеніна:

Їду. Тихо. Чути дзвони

Під копитом на снігу,

Тільки сірії ворони

Розшумілися на лугу.

Саврасов Олексій Кіндратович «Зима» (художник зобразив похмуру зиму, небо затягнуте хмарами. )

Шишкін Іван Іванович «Зима»

Федір Іванович Тютчев:

Чародійкою Зимою

Зачарован, ліс стоїть,

Сніговою бахромою,

І недвижною, й німою,

Чудернацько він блищить.

Клєвер Юрій Юрійович «Зимовий захід в ялиновому лісі» (подивіться, яку незвичайно казкову картину написав художник!)

Подивіться, якою суворою, похмурою зображена зима на картині Мещерського Арсенія Івановича «Ледокол». Небо не просто похмуре, а майже чорне від хмар. Ліс стоїть глухою стіною. І зовсім іншою, протилежною за настроєм представлена ​​зима на картині Саврасова. У віршах, в музиці, на картинах завжди передається настрій людини. І той, хто пише про природу - звуками, фарбами, словами - мимоволі наділяє її тими почуттями, що відчував сам. І тоді зима на картинах стає то похмурою і сердитою, то казковою, незвичайно ясною, пухнастою і доброю).

Прийшов час починати наш конкурс читців «Краса землі в зимовій ліриці». Як і будь-який інший наш конкурс своєю метою ставить виявити кращих і найсильніших. Визначати переможця буде суворе незалежне журі.

Представлення членів журі.

(Участь приймають 10 учасників. Проводиться жеребкування. Після чого учасники виходять і читають вірші про зиму, можна супроводжувати слайдами)

Представлення учасників.

Ведучий: Молодці, діти! За допомогою ваших віршів ми ще раз побували в зимовому лісі, побачили красу зимової природи, відчули гордість за рідну землю. Поки журі радяться, я пропоную вам відгадати зимові загадки. Пам'ятаємо правило - не кричимо, а піднімаємо руку і отримуємо бали - сніжинки!

Кращий знавець загадок отримує приз! (За підрахунками сніжинок - балів).

Журі оголошують підсумки конкурсу, переможці нагороджуються грамотами.

Ведучий. Ось, діти, і підійшов до кінця наш конкурс читців. Ми дякуємо вам за активну участь та бажаємо самого доброго: здоров'я, щастя, і в останні зимові дні накататися вдосталь на санчатах, на лижах, награтися в сніжки на цілий рік до наступної зими!

Кліп про зиму в супроводі класичної музики.

 

Переглядів: 711 | Додав: Tatyana | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Жовтень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2024
uCoz